Vinylová vs. laminátová podlaha

Pokud hledáte cenově dostupné a snadno udržitelné podlahové krytiny, tak vinyl a laminát jsou dvě možnosti. I když tyto dva typy podlah mají spoustu společných rysů, tak mají i několik hlavních rozdílů. Ty byste měli zvážit při rozhodování, kterou z těchto variant instalovat do vaší domácnosti. Při výběru nových podlahových krytin je důležité získat za své peníze to nejlepší. Pokud chcete znát rozdíly mezi těmito variantami, tak vám pomůže náš článek, který se věnuje výhodám a nevýhodám obou variant. Na konci článku naleznete následné krátké zhodnocení rozdílů.

Vinylová vs. laminátová podlaha - rozdíl

Vinyl
Měkká podlahová krytina. Vinylové podlahy jsou vyrobeny z polyvinylchloridu (PVC). Dodáván je v dílcích. Je vhodný pro celoplošné lepení či volnou pokládku (plovoučka). Tento materiál má vynikající odolnost proti vlhkosti. Díky této vlastnosti je Vinyl vynikající volbou pro místnosti, které jsou k ní náchylné. Jako například kuchyně, koupelny či prádelny. Dnes je o něco populárnější než laminát. Jedna z nevýhod je, že vinyl má tendenci se časem rozpínat. Při výběru to lze zmírnit výběrem varianty z co možná nejnižší roztažností. Roztahování lze také zabránit i při pokládce, použitím lepidel s vlákny lze roztažnost omezit. Vinyl lze ošetřovat běžně dostupnými čistícími prostředky na podlahy.


Výhody:
- Snadná pokládka - zvládnete to i vy!
- Dobré protihlukové vlastnosti - sousedé nebudou z vašich dětí šílet!
- Teplý a útulný vzhled - bude se vám doma líbit!
- Odolnost - jen tak ji nezničíte!
- Snadná oprava (stačí vyměnit poškozený díl) - když už se vám to povede, oprava není žádná věda!
- Delší životnost - nebudete jí muset vyměňovat každé 3 roky
- Odolnost proti vlhku (nenasákne vodu) - můžete ji mít třeba i v koupelně!


Nevýhody:
- Tendence materiálu časem se rozpínat
- Náchylný na teplotní extrémy - nepřepodkládáme ale, že budete mít doma mrazy
- Složité přemisťování těžkých předmětů - Díky měkké vrstvě doporučujeme využití plstěného pásu

Laminát
Tvrdá podlahová krytina. Laminát je syntetický produkt, který simuluje vzhled dřeva. Je velice oblíbený u majitelů domů, kteří mají rádi styl tvrdého dřeva, ale zároveň chtějí ušetřit. Dříve oblibenější než Vinyl, právě kvůli tomu, že byl využit jako levnější náhražka dřeva. Skládá se z více vrstev. Základ je nosná HDF deska, na ní je zpravidla papír s vybraným dekorem chráněný vrchní průhlednou vrstvou laminátu. Vrchní vrstva je průhledná, jelikož se pod ní nachází dekorační papír - fototapeta s libovolným vzorem (dřevo, mramor, žula). Laminátové podlahy se nejčastěji pokládají jako plovoucí podlahy. To znamená, že se k podlahové vrstvě nelepí, vyjma schodů. Na spoje mezi lamelami se používají zámky. To proto, aby byla podlaha v budoucnu rozebíratelná, kvůli případné výměně poškozených lamel. Nosná část laminátové podlahy špatně snáší vodu, ta se nesmí dostat hlavně do spár. Laminát je vhodné udržovat polosuchým mopem, nebo hadrem určeným k vytírání. Lze jej i vysát nebo zamést. Vhodný jako podlahy do kanceláře.


Výhody:
- Snadná údržba
- Používat lze ihned po montáži
- Rychlé a jednoduché rozebrání či oprava
- Často levnější


Nevýhody:
- Citlivost na vlhkost
- Tvrdší a chladnější
- Nemá protihlukové vlastnosti
- Kratší životnost

 

Shrnutí rozdílů
Oproti laminátu je vinylová podlaha teplejší. Má útulnější vzhled a delší životnost. Vinylu nevadí vlhko, tudíž je vhodný do kuchyní, nebo koupelen. Má velice dobré protihlukové vlastnosti, což ocení i sousedé, kteří bydlí pod vámi. Naopak Laminát je oproti vinylu méně náchylný na vyblednutí a na teplotní extrémy (horko, mráz). Laminátová podlaha je nejlevnější. Avšak typ základní úrovně zdaleka nenabídne uspokojivý poměr cena x kvalita.

Pokud byste na nás měli jakékoliv dotazy, neváhejte nás kontaktovat. My na vaše dotazy rádi odpovíme co nejrychleji to bude možné.

Přejeme Vám hezký den
nejlepsipodlahy.eu