Vinylová podlaha FAQ - otázky a odpovědi

Když kupujete podlahovou krytinu pro domácnost, chcete se ujistit, že vydrží co nejdéle a je odolná vůči opotřebení. Možná vás ale zajímají i jiné skutečnosti, proto jsme se rozhodli zde zodpovědět na několik vašich nejdůležitějších a nejčastějších otázek týkajících se vinylových podlah.

FAQ - vinylové podlahy


Jak položit vinylovou podlahu? Zvládnu to i já?
Ano! Vinylovou podlahu zvládne položit i mírný domácí kutil. Je to opravdu jednoduché, pokud si ale nevíte rady, nezoufejte. Vytvořili jsme pro vás video návod, kde je vše krok po kroku zobrazeno. Nemusíte se tedy bát, že na něco při pokládce zapomenete. Pokud preferujete spíše psanou verzi, můžete se podívat na pokyny k instalaci, které najdete na tomto odkazu. Pokládka zámkových podlah není žádná věda!


Mohu instalovat vinylové podlahy na dlaždice?
Silnější vinylové podlahy lze instalovat na stávající povrch podlahových dlaždic za předpokladu, že nedochází k velkým nedokonalostem. Na dlaždice se nedoporučuje používat tenčí luxusní vinylové podlahy, protože může dojít k telegrafii (otisk z podkladu v hlavním podlaží). Ve zkratce se ale nemusíte bát vinylové podlahy položit např. na betonové nebo keramické stávající podlahy, OSB desky apod. Pro jistotu pečlivě zkontrolujte doporučení výrobce.

Jak se vinylové podlahy čistí?
Dobrou zprávou je, že vinylové podlaze stačí velice nízká údržba. Při čištění vinylových podlah vysajte veškerý prach a nečistoty. K udržení čistoty vinylové podlahy můžete také použít vlhký mop. Rozlité nečistoty okamžitě umyjte, aby nedošlo k poškození podlahy.


Mohu postavit těžké přístroje přímo na vinylovou podlahu?
Ano můžete. U nábytku doporučujeme použít plstěné podložky pod nohy, aby nedošlo k poškrábání povrchu podlahy. Nikdy nepoužívejte gumu, protože guma může znečistit vaši vinylovou podlahu a udělat na ní šmouhy. U těžkého nábytku a spotřebičů použijte velkoplošný chránič podlahy, který na podlaze nezanechává skvrny.


Mohu instalovat luxusní vinylové podlahy venku?
I když používáte vodotěsné vinylové podlahy, nedoporučujeme instalovat vinylové podlahy pro venkovní nebo částečně vnější oblasti. UV záření může způsobit vyblednutí a počasí může podlahu v průběhu času poškodit. Použití vinylové podlahy venku může také zrušit platnost záruky výrobce! Z těchto důvodů se držte používání vinylové podlahy v interiéru.


Jaký je rozdíl mezi WPC, LVF a SPC?
WPC známé taky jako vinylové podlahy s vodotěsným jádrem nebo vinylové podlahy vyrobené z umělé hmoty. WPC vinyl je vyroben s dřevoplastovou kompozitní podložkou místo tradiční podložky z PVC. Inženýrský podklad kombinuje recyklované dřevo a plastové kompozity, které vytvářejí spojení pevnosti a stability, doplněné vinylovou vrchní vrstvou. WPC je silnější než váš tradiční vinyl.


SPC také známé jako kompozit kámen-polymer. SPC se obvykle označuje jako luxusní vinylová podlaha s tuhým jádrem. SPC je 100% vodotěsný.


LVF je zkratka pro luxusní vinylové podlahy. Luxusní vinylová podlaha zahrnuje jak WPC, tak SPC. Má kvalitnější vzhled a obvykle základní lepicí nebo zámkový instalační mechanismus.

Jak zajistím, aby vinylová podlaha vypadala skvěle?
Na závěr pro vás máme několik tipů, jak zajistit, aby vaše vinylová podlaha vydržela co nejdéle a zároveň vypadala stále jako nová:
- Pod nohy židlí a nábytku používejte plstěné podložky, aby nedošlo k poškrábání povrchu podlahy.
- Umístěte dveřní rohože ke vchodu, abyste zabránili proniknutí nečistot, kamenů, vlhkosti a jiných nečistot do vašeho domu.
- Nepoužívejte gumové podložky, protože by mohly povrch podlahy časem obarvit.

 

Pokud jste v tomto článku nenašli odpověď na Vaše otázky, neváhejte nás kontaktovat! Rádi Vás na všechny dotazy odpovíme. Také se můžete podívat např. na naše stránky na Facebooku.

Přejeme Vám hezký den
nejlepsipodlahy.eu